Amerikaanse roodstaart / Amerikan Redstart / Rabu kòrá
Setophaga ruticilla
De Amerikaanse roodstaart, ook wel bekend als de Amerikaanse roodstaartzanger, is een kleine zangvogel die ongeveer 11-12 cm in lengte is. Volwassen mannetjes hebben een opvallende zwart met oranje kleur. Ze hebben een zwarte kop, rug en staart, met fel oranje vlekken op de zijkanten, vleugels en basis van de staart. Vrouwtjes en onvolwassen mannetjes zijn olijfbruin van boven met gele vlekken op de vleugels en staart. De zang van de Amerikaanse roodstaart is helder met variabele fluittonen. Het mannetje gebruikt zijn zang om territorium af te bakenen en vrouwtjes aan te trekken.
Deze vogel foerageert vaak door te fladderen en insecten uit de lucht te vangen, wat een kenmerkend gedrag is van veel roodstaartsoorten. Ze voeden zich voornamelijk met insecten en spinnen, maar in de herfst en winter eten ze ook bessen.
Op Curaçao is de Amerikaanse roodstaart een regelmatige winterbezoeker uit Noord-Amerika. De vogel is in die periode regelmatig geobserveerd in het Kabouterbos. Zijn aanwezigheid is sterk afhankelijk van de hoeveelheid water in een gebied. De Amerikaanse roodstaart is heel actief en fladdert tussen de verschillende bomen en spreidt zijn staartvleugels regelmatig. Het is hierdoor moeilijk om deze vogel te fotograferen, je kunt hem beter observeren met een verrekijker. Via de website van e bird kunt u meer informatie over de vogel en locaties American Redstart – eBird